Stap C: Centrumvisies actueel?

Het is na 5 mei, nieuwe reacties zijn niet meer mogelijk.

Visies op centra nog actueel?

Voor de twee grootste winkelgebieden in de gemeente bestaan ‘centrumvisies’. In 2011 is de visie voor Leerdam opgesteld. In 2016 zijn projecten voor het centrum van Vianen opgesteld. Redelijk recent (2018) is een detailhandelsvisie opgesteld voor de voormalige gemeente Zederik, daarin staat geen uitgebreide ‘centrumvisie’.

De vraag bij Stap C is: sluiten de bestaande visies voor de centra van Vianen en Leerdam nog aan bij de opgave in 2020 en verder? Welke eventuele aanpassingen zijn nodig? In deze harmonisatie van het detailhandelsbeleid worden geen compleet nieuwe visies bedacht.

We begrijpen dat u de centrumvisies uit 2011 en 2016 niet uit uw hoofd kent. Op pagina 2 en 3 staat een korte toelichting per centrum, met aan het eind onze vragen aan u.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
14 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerrit van Bruchem
14 april 2020 14:11

Vianen is een boodschappenstad, geen winkelstad. zorg er voor dat klanten zeer kort in de nabijheid van de winkels kunnen parkeren. klanten die niet of nauwelijks kunnen parkeren zullen het centrum vermijden( bezoekgemak).

Mijn reactie betreft
Vianen-Centrum
Suzanne van Kesteren
15 april 2020 13:49
Antwoord aan  Gerrit van Bruchem

Het is net wat je ze aanbiedt. Zolang het voor ketens en winkels niet aantrekkelijk gemaakt wordt om in Vianen te vestigen blijft het een boodschappenstad. Om leegstand en verpaupering van de binnensteden tegen te gaan en het leefgenot te verhogen binnen de Gemeente moet er nu helder gecommuniceerd en doorgepakt gaan worden. Dus geen plannen communiceren en vervolgens wijzigen en dit niet met alle betrokkenen of belanghebbende delen. Het verkopen van parkeerterreinen in het centrum aan de woningbouw om appartementen op de bouwen, dat is allemaal niet in het belang van de detailhandel.

Mijn reactie betreft
Vianen-Centrum
John Spruijt
15 april 2020 22:06

Het ankermodel voor Leerdam centrum is nog steeds actueel en volop in uitvoering. Ik zou hier niet teveel aan tornen in de toekomst. Het Reilinghplein gaat als alles goed gaat dit jaar nog op de schop. Het is nu de taak van de Gemeente om snel en doelgericht te gaan nadenken wat men met het huidige stadskantoor aan wil en met het voormalige ABN pand. Ook bereikbaarheid van het centrum i.c.m. goede bebording is een pré. Ook de bevordering van het toerisme is een item om volop op in te zetten, de merknaam “Leerdam Glasstad” dient verder uitgebouwd te worden.… Lees verder »

Mijn reactie betreft
Leerdam-Centrum
Peter Poot
17 april 2020 12:07
Antwoord aan  John Spruijt

Helaas is het vandaag al weer achterhaald John , sluiting van de kristalwinkel, geen verhuizing naar de binnenstad. Maar er zijn nog mogelijkheden genoeg. Ik zelf ben voorstander van het verkeersluw maken van de Kerkstraat, dat maakt de 1,5 meter maatregel ook een stuk makkelijker, daarnaast is er dan meer plaats voor terrassen en horeca. Iets wat de binnenstad nodig heeft.

Mijn reactie betreft
Leerdam-Centrum
N.emck
17 april 2020 20:14
Antwoord aan  John Spruijt

Eens dat het ankermodel werkt. Verhuurders kunnen ook kijken of ze de huren tijdelijk kunnen verlagen? Ook de appartementen zijn te duur. Ik zou graag ook ouderen kans willen geven om te wonen in de stad, zodat ook zij hun boodschappen kunnen blijven doen. Net buiten het anker of op het Reilinghplein? Mix van wonen, werken, maatschappelijke organisaties, winkelen, horeca en toerisme.

Mijn reactie betreft
Leerdam-Centrum
Willem van Iperen
1 mei 2020 14:16
Antwoord aan  John Spruijt

Actueel is dat boeren, tuinders, kwekers etc. graag hun producten rechtstreeks aan de consument leveren. Is het wellicht een suggestie in het centrum van Leerdam ( mogelijk ook in Vianen) een overdekte marktplaats te creëren waar de betreffende producenten 5 of 6 dagen in de week rechtstreeks hun producten aan de man/vrouw kunnen brengen. Het aanbod moet wel uit de regio komen en moet/kan zeer divers zijn. Voor deelname dient er uiteraard wel een bescheiden bijdrage geleverd te worden want het moet voor zowel producent als consument attractief zijn. Ook zullen er regels moeten zijn over het maximaal aantal deelnemers… Lees verder »

Mijn reactie betreft
Leerdam-Centrum
Sander Goossens
17 april 2020 14:24

je kunt afvragen wat eigenaren van panden doen om hun leegstand te minimaliseren. Het is natuurlijk niet de Kalverstaat.

Mijn reactie betreft
Vianen-Centrum
Ronald Reijersen van Buuren
17 april 2020 14:35

Bereikbaarheid is een must om de dagelijkse boodschappen te doen, bakker, slager etc zijn de spil met daaromheen de non-food winkels aangevuld met lichte horeca een mooie mix in het aanbod, we zijn op de goede weg in Vianen – aandachtpunt blijft toch zeker parkeren.

Mijn reactie betreft
Vianen-Centrum
Peter Poot
18 april 2020 12:06

Met het sluiten van Royal Leerdam Crystal wordt het tijd om een andere invulling te geven aan Leerdam Glasstad. Het beste zou zijn om de Glasblazerij uit te breiden, er is daar ruimte genoeg om de horeca te verplaatsen, parkeerplaatsen te maken (in plaats van het stadspark) voor de blazerij EN de binnenstad. Zet er bij de blazerij een werkplek bij met kristalglas. Vergroot de winkel en, natuurlijk, verhuis het museum naar de ABN Amro of het stadskantoor. Dat is de enige manier waarop Leerdam nog Glasstad blijft, en wacht er geen vijf jaar mee, want dan hoeft het niet… Lees verder »

Mijn reactie betreft
Leerdam-Centrum
Mark Timmer
29 april 2020 18:43
Antwoord aan  Peter Poot

Ik denk dat Peter Poot hier een erg sterk punt naar voren brengt.
laat ook gelijk de fietesrs hun e-bike opladen, vergeet de rondvaarten en kanoverhuur niet. maak er een mooi toeristen centrum van

Mijn reactie betreft
Leerdam-Centrum
Mireille
20 april 2020 09:13

In tegenstelling tot Vianen is Leerdam, naast een boodschappenstad, ook een winkelstad. Kijk naar de glaswinkels en -boutiques. Probeer daar op in te zoomen. Boodschappen doen is een must, maar winkelen is fun. Winkelen doe je voor de gezelligheid, als vrijetijdsbesteding, als je met het hele gezin iets wil doen. Gooi die winkels ook ’s zondags open. Voor veel mensen is de zaterdag voor boodschappen en sport en de zondag voor leuke dingen met het gezin.

Mijn reactie betreft
Leerdam-Centrum
Mireille
20 april 2020 09:19

Als het Glasmuseum kan verhuizen naar het Reilinghplein in een gebouw met allure en de parkeervoorzieningen zijn op orde, dan zal dat een grote trekpleister worden voor bezoekers per auto èn bezoekers per trein. Andere mogelijkheid voor het Glasmuseum is het uiteinde van de parkeerstrook bij het station richting Recht van terLeede. Ongeschikt voor woningbouw (saneren) maar geschikt voor een openbaar gebouw.

Mijn reactie betreft
Leerdam-Centrum
Emiel
20 april 2020 10:34

Emiel Al VOF

Mijn reactie betreft
Vianen-Centrum
Emiel
20 april 2020 11:21

Beste college , Vianen heeft een heel mooi en gedetailleerd plan gemaakt in 2018. Een visie tot 2030 als ik mij niet vergis. Daar zijn misschien wel wat dingen in te wijzigen. Maar in grote lijn is deze nog up top date. Waar Gerrit van Bruchem absoluut een punt heeft, is de bereikbaarheid van de winkelcentra. De stad wordt drukker en groter. Maar parkeren blijft een probleem. De gemiddelde consument is lui. En wil het liefst bij de winkel parkeren.Ik snap dat dat niet altijd kan. Toch moeten we dat zien te verbeteren. Vergeet niet dat zowel Leerdam en Vianen… Lees verder »

Mijn reactie betreft
Vianen-Centrum