Stap B: Detailhandelsvisie

Het is na 5 mei, nieuwe reacties zijn niet meer mogelijk.

Wat is een detailhandelsvisie?

Doel van de voorliggende concept-detailhandelsvisie is het scheppen van een helder beleids- en toetsingskader. De visie geeft aan waar in de toekomst detailhandel gewenst is en waar dit dus beleidsmatig gestimuleerd wordt.

Conceptvisie: korte toelichting

Op basis van de analyse en het voormalige beleid van de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik heeft DTNP een concept-detailhandelsvisie opgesteld. Met deze conceptvisie wordt een balans gevonden tussen een zo groot en divers mogelijk winkelaanbod in de gemeente en de nabijheid van winkelvoorzieningen voor de inwoners. Naast de aankoopfunctie (winkels) hebben centrumgebieden natuurlijk ook een belangrijke sociale en toeristische functie. De voormalige gemeenten hebben deze belangen ook tegen elkaar afgewogen. Grote veranderingen worden dan ook niet voorgesteld, wel wordt nu voor de hele gemeente dezelfde terminologie gehanteerd (harmonisatie).

Klik op de afbeelding om de afbeelding groter weer te geven.

Wat betekent dat nou concreet?

De gemeente zet in op het in stand houden van deze sterke structuur. Om dat mogelijk te maken beperkt de gemeente ruimte voor ontwikkelingen daarbuiten.

  • De locaties voor ‘volumineuze detailhandel’ zijn uitzonderingslocaties voor winkels die vanwege het type verkochte artikelen een erg grote uitstalling nodig hebben en daardoor moeilijk in centra inpasbaar zijn (bijvoorbeeld keukenwinkels of bouwmarkten). Hier worden bijpassende regels aan verbonden die de vestiging van normale winkels op deze locaties voorkomt.
  • Om de lokale centrumgebieden sterk te kunnen houden zijn ook beperkingen wenselijk voor de ontwikkeling van winkelactiviteiten in buitengebieden. Zo worden er regels gesteld aan verkoop aan consumenten bij de boer, zodat hier geen verkapte normale winkel of zelfs supermarkt ontstaat.

Binnen de centrumgebieden zelf worden ontwikkelingen beoordeeld op de verzorgingsfunctie. In lokale dorps- of buurtcentra zijn bijvoorbeeld geen ontwikkelingen wenselijk zijn die een groot verzorgingsgebied nodig hebben.

  • Zo zou de gemeente vanuit deze conceptvisie bijvoorbeeld geen ontwikkeling van een erg grote supermarkt toestaan in Ameide. Dat zou er namelijk voor zorgen dat er te veel klanten van elders hier hun boodschappen gaan doen. Dat zorgt er weer voor dat er te weinig consumenten in de andere winkelcentra komen, waardoor de toekomstbestendigheid van die winkelgebieden onder druk komt te staan. Een supermarkt die zich vooral op Ameide en Tienhoven richt, zoals de huidige, past wel prima in het detailhandelsbeleid.

Heeft u een aanvulling of opmerking bij deze conceptvisie? Deel uw gedachten hier:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
14 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerrit van Bruchem
14 april 2020 14:04

mooie verwoording. echter is er geruime tijd geleden door DTNP een detailhandelvisie Gemeente Vianen gemaakt dd 22-12-2016. Hierin werd geschreven dat elke wijk een eigen supermarkt voorziening moet hebben welke zo groot is dat dit niet te koste gaat van de kern Vianen. voor de wijk Hoef en Haag staat 1000m2 WVO geschreven. op 08-07-2017 is er de 2e herziening exploitatieplan Hoef en Haag ontwerp gemeente Vianen uitgebracht. hierin staat op pagina 60 een supermarkt met een BVO van 2000 m2. Een fors verschil. Dan heb ik het nog niet over de 3,750 m2 BVO voor de totale detailhandel. lijkt… Lees verder »

van der Wilt
15 april 2020 09:38

Ik begrijp dat u aangeeft dat supermarkten trekpleisters zijn, maar deze klanten komen boodschappen doen, pakken de auto in en rijden naar huis. Inderdaad zie je daardoor klanten in je winkel straat, maar dat zijn geen SHOPPERS.
Shoppers heb je nodig om centrumwinkels meer omzet te verschaffen en te kunnen blijven bestaan.
Dus ga nou niet te veel doen voor de supermarkten, die hebben geen last van omzet dalingen en marge druk, waardoor leegstand ontstaat. Daar waar de Supermarkten hun problemen hebben is bij de concurrentie onder elkaar en hoofdkantoor besluiten over locaties. (zie in Leerdam de Nettorama).

John Spruijt
15 april 2020 22:11
Antwoord aan  van der Wilt

Geef juist de supermarkten de ruimte en mogelijkheden om uit te breiden in het centrum. Zorg voor juiste bebordingen, parkeergelegenheid en met een ruime tijdzone waarmee de consument naast het boodschappen doen ook voldoende tijd krijgt om te shoppen in Leerdam centrum.

Mark Timmer
29 april 2020 18:36
Antwoord aan  John Spruijt

Ja, maar waar dan ?

Beheerder
Tycho Wissink - DTNP(@wissinkdtnp-nl)
20 april 2020 17:03
Antwoord aan  van der Wilt

Best van der Wilt, Dank voor uw reactie. Voor een deel van de supermarktklanten klopt het beeld dat u schetst. We doen echter meermaals onderzoek naar supermarktklanten en zien dat gemiddeld 44% tijdens hun bezoek nog een (of meer) andere voorziening(en) aandoet. Het percentage wisselt per lokale situatie, maar gezien het aantal klanten dat naar een supermarkt komt is zo’n aandeel niet mis. Wat we ook in onderzoek terug zien is dat het aandeel echte ‘shoppers’, of recreatieve winkelaars, niet zo groot is en terugloopt in de kleine tot middelgrote centrumgebieden. Daarentegen blijft het lokale boodschappenmotief relatief sterk. Zie o.a.… Lees verder »

Suzanne van Kesteren
15 april 2020 12:34

Er vind binnen de Gemeente op ontzettend veel plekken detailhandel (middels webshops) op adressen plaats die een woonbestemming hebben. Zolang de Gemeente dit accepteert en hier niet op handhaaft, blijft er een oneerlijke concurrentie voor de middenstand.

Peter Poot
17 april 2020 12:00
Antwoord aan  Suzanne van Kesteren

Een webshop is geen fysieke winkel, daar heeft de Gemeente niets over te zeggen en dat is ook niet te handhaven, dan moet je ook sites als Marktplaats en Catawiki gaan verbieden.

Eddy Zwijnenburg
17 april 2020 10:42

Hoe zit dit dan voor ons type winkel, als hier hetzelfde geldt als voor een supermarkt in Ameide rem je eigenlijk de groei van een bedrijf. Stel dat de supermarkt in Ameide het beter doet als de super in Vianen, dan zijn klanten bereid om in een auto te stappen, dit zie je ook voor slagers, bakkers etc.

Sander Goossens
17 april 2020 14:13

supermarkten zijn mogelijk wel van groot belang voor de kernen binnen onze gemeenten. Echter dient er wel goed gekeken te worden naar het aantal supermarkten ten opzichte van het aantal inwoners zodat de levensvatbaarheid gewaarborgd blijft. Hierin kun je je ook afvragen wat de rol van een Makro is binnen Vianen.
Je zal moeten kijken hoe de trekkende rol van de supermarkten kan leiden tot meer traffic naar de rest van de detailhandel. Dit zal per locatie bekeken en geoptimaliseerd moeten worden.

Beheerder
Tycho Wissink - DTNP(@wissinkdtnp-nl)
20 april 2020 17:14
Antwoord aan  Sander Goossens

Beste Sander Goossens,

We zullen zeker rekening houden met (toekomstig) vraag en aanbod bij ons advies over de mogelijkheden voor supermarkten. Uw aandachtspunt van de lokale optimalisatie van de trekkende rol van supermarkten nemen we mee.

Dank voor uw reactie.

Met vriendelijk groet,

Tycho Wissink

N.emck
17 april 2020 20:10

Hou basisvoorzieningen wel instand, want niet iedereen kan reizen. Ouderen, mensen met een beperking willen ook hun boodschapje doen, of naar een maatschappelijke organisatie. Betrek de inwoners.

Mireille
20 april 2020 08:58

Het lijkt mij in deze visie dan ook logisch, dat er geen supermarkten gepland worden in Hoef en Haag en in Broekgraaf. Zowel in Vianen als in Leerdam zijn er genoeg. Een bedrijf als Cranenbroek aantrekken (ergens aan de rand van de gemeente) zou daarentegen wel veel bezoekers aantrekken, die vervolgens weer de centrumwinkels kunnen bezoeken.

D. de With
25 april 2020 11:50

Wat jammer dat de verkoop bij de boer wordt beperkt. In Leerdam is al gebleken dat een groenteboer het niet meer red . Door verkoop bij de boer te beperken is enige keus nog de grote supermarkt die de boer uitknijpt. Lokaal geproduceerde producten zouden juist gestimuleerd moeten worden. Dit scheelt ook in miliuebelastend vervoer. Geef een boer of andere klein producent dan gemakkelijker de ruimte in het centrum.
Kleinschalig, persoonlijk, lokaal geeft een meer gevarieerd aanbod in de winkelstraat.

Cmw bouter
1 mei 2020 12:00

Breng non food weer terug naar de markt. Ook dat zorgt voor verspreiding van mensen. In de dorpen is er weinig tot geen kleding te koop, mensen worden verplicht naar een druk winkelcentrum te gaan.